Een software agency: duurder dan eigen ontwikkelaars. Of toch niet?

11 november 2023

Als je software wil laten ontwikkelen, dan kom je voor een keuze te staan: neem je personeel aan, of ga je met een software agency in zee? Een belangrijke keuze die het succes van je softwareproject bepaalt, maar die ook financiële consequenties heeft. Welk van die opties is het voordeligst?

Voor je nieuwe SaaS-oplossing heb je marktonderzoek uitgevoerd, een probleem geïdentificeerd, een oplossing daarvoor uitgedacht en een verdienmodel ontwikkeld. Nu moet je de softwareontwikkelaars gaan vinden die het platform voor je gaan bouwen. Dan sta je voor een keuze: neem je eigen personeel in dienst of ga je met een software agency in zee?

De (echte) kosten van personeel

De keuze voor een software agency of eigen personeel is een belangrijke beslissing, die grote gevolgen kan hebben voor het succes van je softwareproject. Maar ook een beslissing die financiële consequenties heeft.

Een algemeen geaccepteerde opvatting is dat eigen personeel per definitie goedkoper is dan het inhuren van een software agency. En als je het uurtarief van een medewerker vergelijkt met dat van een software agency, dan lijkt die laatste inderdaad een stuk duurder.

Maar is dat wel een eerlijke vergelijking?

Stel dat je ervoor kiest om je eigen softwareteam te vormen en zelf personeel aan te nemen. Met welke kosten krijg je dan te maken? Een werknemer kost uiteraard meer dan zijn of haar maandelijkse brutoloon. Denk aan:

  • Werving: of je een recruiter inschakelt of zelf op zoek gaat naar de juiste persoon: beide opties zijn helaas niet gratis. Schattingen lopen uiteen van 10 tot 30 procent van het jaarsalaris.
  • Werkplek: een gemiddelde kantoorwerkplek kost je zo’n 9.000 euro per jaar, per werknemer (NFC Index).
  • Ziekte en verlof: het spreekt voor zich dat je een werknemer ook moet doorbetalen als hij of zij ziek is of met vakantie gaat.
  • Hardware: softwareontwikkelaars hebben degelijk gereedschap nodig om hun werk effectief te kunnen doen. Een goed uitgevoerde laptop met bijbehorende accessoires kost al gauw 3.000 euro.

Daarnaast heb je te maken met pensioenkosten, reiskosten, onkostenvergoedingen, een dertiende maand, een leaseauto, een telefoon van de zaak en verzekeringen.

Onzichtbare kosten

Er zijn echter meer aspecten van het hebben van eigen personeel die je niet direct in euro’s kunt uitdrukken, maar die wel degelijk een financiële impact hebben.

Als je namelijk de juiste mensen hebt gevonden, hoe smeed je daar dan een hecht en productief team van?

Onderschat niet de investering die nodig is voor het vormen van een hecht ontwikkelteam met een gezonde cultuur. Een nieuwbakken softwareteam zal een golflengte moeten vinden waarop het harmonieus en productief samenwerkt. Het zal een consensus moeten vinden als het gaat om de te kiezen technologieën, frameworks, programmeerstijlen, processen en communicatie. Dat kost tijd en dus geld.

Vergeet ook niet dat er tijden van fluctuerende werkbelasting kunnen zijn. Je team wacht bijvoorbeeld op input van derden, zoals designs of marktonderzoek. Misschien is een project net afgerond, en zijn de vereisten voor de volgende projectcyclus nog niet uitgekristalliseerd. In die gevallen betaal je wel de volle mep, maar benut je niet de maximale capaciteit van je medewerkers.

Het alternatief: een productief team vanaf dag één

Kies je voor een software agency, dan kom je met een team te werken dat al op elkaar is ingespeeld. Een team dat niet hoeft te zoeken naar de juiste tools en technologieën, maar die al in huis heeft. Een team dat direct resultaten weet op te leveren.

Ook kijkt zo'n team in meerdere keukens en is daardoor breder onderlegd dan een softwareteam dat voor één bedrijf opereert. Het weet wat wel en niet werkt en komt sneller tot de juiste oplossingen.

Alle expertises onder één dak

Eén van de uitdagingen van het vormen van je eigen softwareteam is dat je veel diverse profielen in huis moet halen.

Een gemiddeld softwareteam heeft frontend- en backendontwikkelaars, maar ook UX-designers en DevOps-engineers nodig. Vergeet ook een agile coach of scrummaster niet. De types die meerdere petten op kunnen zetten zijn schaars.

Omdat software agencies voor meerdere klanten werken, hebben ze al deze expertises al in huis en kunnen ze die op een efficiënte manier inzetten.

Geen werk, geen kosten

Dat laatste is gelijk ook een voordeel wanneer je werkbelasting fluctueert (en bij wie doet het dat niet?). Een software agency kan snel op- en afschalen. Heb je geen werk voor je techpartner, dan komen de kosten van stilzittende ontwikkelaars niet op jouw bordje te liggen.

Die flexibiliteit is natuurlijk ook handig als je met budgettaire beperkingen te maken hebt. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een MVP en daarna opschalen als de markt positief reageert.

Conclusie

Of het werken met eigen personeel of een software agency goedkoper is, hangt van veel factoren af. Welke route je ook kiest: het is belangrijk om alle directe én indirecte kosten mee te nemen in je berekening.

Die berekening zou zo maar eens kunnen uitwijzen dat een software agency de voordeligste optie is. Maar, vergeleken met alle andere voordelen van het werken met een software agency: is dat financiële voordeel niet slechts bijzaak?

Hoe kunnen wij je helpen?

De keuze voor de juiste techpartner wil je goed overwogen maken. Daarom helpen wij je graag verder. Heb je een vraag over jouw softwareproject? Wil je een prijsopgaaf, no strings attached? Heb je een plan liggen en wil je een second opinion?

Ons voorstel: een vrijblijvende videocall, waarin we al je vragen beantwoorden en wij jou de juiste vragen stellen. Kunnen we meteen kijken of we een klik hebben en wat we voor je kunnen betekenen.

Plan direct een videocall in

Artifact

Artifact bouwt maatwerksoftware zoals webapplicaties, API's, integraties en SaaS-platforms. Met meer dan twintig jaar ervaring zijn we een betrouwbare partner voor het realiseren van jouw softwareproject.

Over ons

Vacatures

Blog

Contact

+31 (0) 6 270 227 32
info@artifact.nl

support@artifact.nl

Mr. H.F. de Boerlaan 24 F
7417 DA Deventer

KvK 68139381


© 2023 Artifact. Alle rechten voorbehouden.

Algemene voorwaardenPrivacyverklaring & disclaimer